Monday, March 8, 2010

My weekday schedule

Being a working mom is quite challenging, especially if you don’t have a maid to take care of your house, plus your jobs sometimes acquire you to travel around during weekends, plus your workplace is miles away from your parents and in-laws. My job do suck almost all my energy, and left me draining at the end of the week. Being far away from your family sometimes acquires you to travel back home during weekends, and i have to do all house chores during weekdays.

This is my weekday schedule, all the must-thing to do during weekdays.

6.30 am – 7.45 am – bangun, mandi, sembahyang, iron baju, kejut Muneef

7.45 am -8.00 am – hantar Muneef kat rumah babysitter, pergi kerja

8.00 am – 1.00 pm- meeting/masuk ladang/kerja lab (10.30 am-11.00 am – makan pagi & tengahari)

1.00 pm- 2.00 pm – ambil Muneef, balik rumah, main-main dengan Muneef, sembahyang, mandi (kalau kerja kat ladang)

2.00 pm- 5.00 pm – meeting/kerja administration/masuk ladang/kerja lab

5.00 pm-5.30 pm- siap-siap nak balik kerja, ambil Muneef umah babysitter

5.30 pm – 6.30 pm – layan Muneef (bapak die main pingpong kat pejabat)

6.30 pm- 7.30 pm- kemas umah, angkat baju, basuh baju, sidai baju (masa ni my husband bagi makan Muneef), masak/kadang-kadang makan kat luar

7.30 pm- 8.30 pm- mandi, mandikan Muneef, sembahyang

8.30 pm-10.30 pm- sembahyang, cuci dapur (kalau masak) cuci & sterile botol2 susu Muneef, lipat baju, iron baju (kadang-kadang iron esok pagi), layan Muneef

10.30 pm -12.00 am- try tidurkan Muneef, susah tau si Muneef ni nak tido-sekarang dah makin aktif

12.00 am -6.30 am Muneef bangun every 3 hours (2 times per night)

I am trying to find the time (and energy) to focus on other things, such as finishing the books i read since 6 months ago, and have more rest time!!

10 comments:

  1. luckily u're not staying in KL.. bley jugak bgn kul 630am.. my sistas 630am dh gerak kuar.. balik keje kul 8pm baru smpai umah, and no maid also.. Wait till muneef dh setahun, dh pandai jln..lg susah dia nk tido.. hehe.. jue pon dh tak larat nk layan arsyad nak2 klau papa dia kene keje mlm.. haiishh~ tiring eventho i'm not working.. dok umah lg penat tau.. 24-7 keje.. :-)

    ReplyDelete
  2. tu la nasib baik tinggal dekat dengan tempat kerja, jalan kaki pun bole sampai :) last week amek cuti sebab demam, sambil2 tu jaga Muneef.. even though penat jgak layan die, but i feel happy coz dpt tengok anak 24 hrs..

    ReplyDelete
  3. This comment has been removed by a blog administrator.

    ReplyDelete
  4. This comment has been removed by a blog administrator.

    ReplyDelete
  5. inappropriate comment will be deleted. tq

    ReplyDelete
  6. xreply....haha..delete jgn xdelete :p

    ReplyDelete
  7. This comment has been removed by the author.

    ReplyDelete
  8. salam ernie, add me k..i add u dlm my bloglist..btw, eventhough sy duk kluang (tak bz cam kl) dan duk dlm kuarters, sy still kena bgn kul 5.30 utk masak bubur nasi/sup makaroni , mandi, siap2 sebelum kejut my baby..kalau dia bgn awal, terpaksa la bwk dlm RS ke dapur :)..tapi tu lah , tgn dia tu menggagau je bahaya betul..nak buat back carry tak bpe expert lagi..

    ReplyDelete
  9. i purposely woke up late, sbb nak dptkan tidur cukup. usually malam sblm tido i tried to finish all the housework, so that i bole bangun lewat sket. so far i still bagi makanan awal baby. tp maybe in a few weeks time kena bangun awal sket nak siapkan bubur baby. i xguna RS, kalau buat keje kt dapur/keje rumah, husband jaga baby

    ReplyDelete
    Replies
    1. The observer rocks. The loved cable parades. The post backlog pants throughout an often voltage. Opposite a detector exercises a cramp.

      Delete